این موضوعی است که وقتی به آن فکر میکنید خیلی به نظر جالب و جذاب میآید: فکر کنید شما بتوانید نسخه قدیمی خود را کنار بگذارید و هر هفت سال یکبار، با نو شدن سلول ها تبدیل به آدمی کاملا جدید شوید! اما متاسفانه این حرف پایه درستی ندارد. ممکن است یادتان نباشد که این مطلب را کجا شنیدهاید؛ اما واقعیت این است که این «افسانه ۷ سال» حتی یک متوسط تقریبی از طول عمر یک سلول هم نیست!

تولد سلول
برای اینکه بفهمیم هرچند وقت یک بار سلولهای شما با سلولهای جدید جایگزین میشوند، باید در وهله اول بدانیم سلولها چگونه به وجود میآیند و در جای خود قرار میگیرند. بدن شما میتواند به دو روش سلولهای جدید تولید کند. در روش اول، سلولهای موجود میتوانند از طریق یک فرآیند نسبتا ساده به نام «میتوز» تقسیم شوند. طی فرآیند میتوز، یک سلول والد به دو سلول جدید تقسیم میشود. این سلولهای جدید سلولهای دختر نام دارند که اساسا نسخهای کپی از سلولهای اصلی هستند.
درروش دوم، سلولها از سلولهای بنیادی ایجاد میشوند. اینها سلولهای ویژهای هستند که در همه بدن یافت میشوند، اگرچه در کل تعداد آنها خیلی نیست. آنها نهتنها میتوانند نسخههایی از خود را از طریق میتوز ایجاد کنند، بلکه قادرند سلولهای«تخصصی» جدیدی را هم تولید کنند. سلولهای تخصصی شامل سلولهای خونی و سلولهای عصبی هستند که نمیتوانند از خودشان کپی بسازند.
برای کنترل رشد سلولهای جدید، لازم است سلولهای قدیمی بمیرند؛ بهعنوان مثال، زمانی که شما متولد شدید، به علت مرگ تعدادی سلول، بین انگشتان دست و انگشتان پای شما فاصله ایجاد شد. این مرگ سلولی برنامهریزیشده بهقصد جلوگیری از داشتن دستها و پاهای پرهدار، امری ضروری است. بعد از مدتی، همه سلولها درنهایت خشک و چروک میشوند و میمیرند.

تفاوتهای سلولی
اما طول عمر همه سلولها یکسان نیست. بهعنوانمثال، سلولهایی که در معده شما هستند، میتوانند با سرعت بالایی مثلا هر دو روز یکبار تجدید شوند. نو شدن سلولهای معده به این دلیل است که آنها اغلب در تماس با اسید معده هستند. سلولهایی پوست، معمولا هر دو یا سه هفته یکبار جایگزین میشوند. پوست بهعنوان محافظ اصلی بدن در برابر محیط، باید در بهترین شکل ممکن باشد.
درعینحال، بازتولید گلبولهای قرمز خون در حدود چهار ماه طول میکشد. گلبولهای سفید خون هم که بازیگران اصلی مقابله با عفونتها هستند، میتوانند از چند روز تا بیش از یک هفته دوام بیاورند. در عوض، سلولهای چربی بدن، زمان نسبتا زیادی عمر میکنند – متوسط طول عمر سلولهای چربی، ۱۰ سال است. نو شدن سلولهای استخوانی بدن هم، ۱۰ سال طول میکشد و استخوانها، ۱۰ سال یکبار، دوباره احیا میشوند.
اگر ۱۰ سال، برای نو شدن سلول ها به نظرتان زمان خیلی زیادی است، پس بد نیست که موارد دیگر را هم بشنوید! سایر قسمتهای بدن شما، بهاندازه خودتان قدمت دارد. برای مثال، شما فقط یکبار صاحب مغز میشوید. سلولهای عصبی در تمام عمر شما دوباره تولید نمیشوند. اگرچه مطالعات اخیر نشان داده است که سلولهای مغز در هیپوکامپ، بخشی که مسئول حافظه است، میتوانند دوباره رشد کنند. مینای دندان هرگز جایگزین نمیشود و لنزهای چشم شما هم همیشه با همان قدمت با شما هستند.
بدن شما از سلولهای مختلفی تشکیل شده است که هرکدام وظیفه و طول عمر متفاوتی دارند. درست همانطور که ممکن است در یک خودرو به تعویض لاستیک بیشتر از تغییرات دیگر نیاز باشد، لازم است نو شدن سلول ها در برخی از قسمتهای بدن شما زودتر از بقیه انجام شود. بااینحال، حتی بعدازاین همه جایگزینی و نو شدن سلول ها ، شما هرگز بهطور کامل نو نمیشوید. چراکه وقتی نوبت به سلولهای ویژه میرسد، آنها عملا تا آخر عمر با شما هستند و هرگز عوض نمیشوند.
منبع: Curiosity