طرفداران اپل و بهخصوص «آیپد بازها» حتما تا امروز با خبر شدهاند که شرکت محبوبشان بالاخره و حتی یک هفته زودتر از زمانی که انتظارش را داشتیم، رسما ایپد OS را منتشر کرده است. در این مطلب به بررسی این سیستم عامل تازهی اپل پرداختهایم. خوب میدانیم که همه نسخههای بتای ایپد OS باگهایی داشتند، از ایرادات سورئال گرفته تا توقف پخش ویدئو، اما خب منصفانه نیست نسخه نهایی را بر اساس نسخههای بتا قضاوت کنیم.
سوال اول این است که اگر همین امروز این سیستم عامل را نصب کنیم مشکلی پیش میآید؟ با در نظر گرفتن آخرین نسخه بتایی که دیدهایم، به نظر میرسد مشکلی پیش نخواهد آمد و حتی ارزشش را دارد که آیپد خود را آپدیت کنیم. ایپد OS بر مبنای iOS 13 است، ولی با کمی کار کردن با آن درمییابیم که تغییرات بنیادینی در مقایسه به آن چیزی که روی آیفون تجربه کردهایم، پیش رویمان قرار گرفته است.
آنهایی که عقیده داشتند آیپد به خوبی از پس پنجرهها و صفحات وب برنمیآید، حتما با نصب این آپدیت هیجانزده خواهند شد. همچنین گویا امسال اپل تمرکز خود را روی قدرت مانور کاربرهای گجتهایش گذاشته است و طبعا این خبر برای آنهایی که از آیپد برای کارهای پایهای استفاده میکنند، خوشحالکننده خواهد بود.
مواردی که در ادامه میآید، چیزهای خوب و بدیست که کارشناسان تا اینجای کار از ایپد OS دیدهاند.
خوب: سافاری تقریبا مانند یک مرورگر دسکتاپ کار میکند
یکی از اعصابخردکنترین ویژگیهای آیپد در نسخههای قبلی، نگاه کردن به صفحات وبی بود که اغلب بزرگشده همان نسخه وب آیفون بودند. اگر مایلید میتوانید تقصیر را گردن توسعهدهندههای وب بیاندازید، اما به هر حال حقیقت تلخ این است که وقتی با مرورگر دسکتاپ و موس به چرخیدن در اینترنت میپردازید، از امکانات بیشتری بهره میبرید.
راهکار اپل برای این موضوع اینطور بوده که وقتی با سافاری وارد سایتی میشوید، سافاری خودش را دقیقا به سایت معرفی میکند: من نسخه Mac سافاری هستم. بهاینترتیب اغلب سایتها نسخه کامل دسکتاپ خود را در اختیار آیپد میگذارند.
تا اینجای کار که همه چیز خوب است، اما احتمالا تا الان متوجه شدهاید آیپد نشانگر موس ندارد (بجز امکان جدید Accessibility). حالا میخواهیم بدانیم اپل چه کرده؟ برای این منظور اپل از یک لایه مترجم کمک گرفته است، یعنی لایهای بین لمس انگشتان شما و انتظار کلیک سایت.
بیشتر بخوانید: اپل از آیپد ایر ۱۰٫۵ اینچی و آیپد مینی ۷٫۹ اینچی رونمایی کرد
این کار خوشبختانه به خوبی نتیجهبخش بوده و اکنون در مقایسه با قبل به سایتهای بیشتری دسترسی دارید. با این حال چندان بی عیب و نقص هم نیست، گاهی پیش میآید که برای دسترسی به تمام امکانات سایت مجبور شوید با یک نسخه «واقعی» دسکتاپ مرورگر وارد سایت شوید. این ایراد بیشتر در سایتهایی که شکل و شمایل پیچیدهای دارند، سایتهایی که باکس نوشتن متن دارند یا از قابلیت Drag-and-Drop استفاده میکنند، پیش میآید.
خوب: راههای جدید برای مدیریت پنجرهها در ایپد iOS
اینکه از کلمه پنجره برای آیپد استفاده میکنیم، کمی عجیب است اما منظور از مدیریت پنجرهها تقسیمبندی نمایشگر، امکان Slide Over و چیزهایی شبیه به آن است. با انتشار ایپد OS اپل خجالتش از کاربران حرفهای را کنار گذاشت و بخش Power Options را به سیستم عامل خود اضافه کرد. با این کار راههایی بیشتر از همیشه برای چیدمان و مدیریت پنجرههایتان خواهید داشت.
بیشترین تغییرات در Slide Over است؛ پنجرههای کوچکی که مانند اپهای آیفون در بخش زیرین نمایشگر شناورند و با کشیدن نوار لبه پایین به سمت بالا میتوانید همه آنها را ببینید. در آپدیت جدید میتوانید حجم انبوهی از این پنجرهها را داشته باشید و به راحتی بینشان رفت و آمد کنید. برای استفاده همزمان برنامههایی مانند پیام کوتاه و موسیقی و یادداشت عالیست. واقعا انگار که یک آیفون کوچک را در دل آپید کار گذاشتهاند.
تغییرات زیاد دیگری هم وجود دارد. مثلا میتونید یک اپلیکیشن را در چندین پنجره اجرا کنید و چیزهای زیادی را بین این پنجرهها رد و بدل کنید. همچنن با استفاده از قابلیت Expose App نه تنها میتوانید تمام فضاهای مجزاشده را ببینید، بلکه قادرید همه پنجرههای مجزا از یک اپلیکیشن را در یک جا مشاهده کنید.
تغییرات زیادیست. اپل تمام انتظارات کاربران حرفهای را برآورده نکرده است اما به آن بسیار نزدیک شده است. خوشبختانه اگر بخواهید مانند همیشه فقط از یک برنامه استفاده کنید، همچنان میتوانید.
بد: منحنی یادگیری مدیریت پنجرهها
از کجا میشود متوجه شد که با لمس یک لینک یا یادداشت یا هر چیز دیگری در آیپد، یک پنجره جدید باز میشود؟ اغلب وقتها با آزمایش و خطا! اگرچه با فشار ممتد و ظاهر شدن منوی “Open in new window” هم میشود این را فهمید.
راه و رسم آیپد با چیزی که ما از کار با کامپیوتر عادت کردهایم، کمی فرق میکند و در آیپد نیمدوجین راه عجیب برای جابهجا شدن بین اپلیکیشنها وجود دارد که البته همه آنها عالی هستند. مشکل اما آنجاست که اگر بخواهید از یک کاربر غیرحرفهای به یک کاربر همهچیزدان و حرفهای تبدیل شوید، مستلزم یک منحنی یادگیری با شیب تند است، چون ایپد OS چندان اطلاعاتی در اختیار شما نمیگذارد که چه چیزی در حال رخ دادن است.
پیشنهاد: این فرض را که پنجرههای آیپد شبیه پنجرههای کامپیوتر شماست، از سرتان بیرون کنید. حداقل در مورد ماندگاری فضای کاری که همه چیز کاملا فرق میکند. اینکه همه چیز را مثل همیشه و از روی عادت انجام دهید و انتظار پاسخ همیشگی را داشته باشید، کمی بیمنطق است. همهچیز ناپایدار است، از جمله فضای کاریتان.
خوب: Home Screen جدید
در Home Screen جدید میتوانید آیکونهای بیشتر و متراکمتری قرار دهید و همچنین میتوانید ویجتهای دلخواهتان را به طور دائمی به Home Screen بچسبانید. فشار ممتد روی آیکونها روانتر و سریعتر شده و منویی که ظاهر میشود بسیار کارآمدتر شده است.
یک ترفند پیشرفته: وقتی این منو ظاهر میشود انگشتتان را برندارید و آیکون اپلیکیشن را روی گزینهی موردنظرتان بکشید.
خوب: کیبورد شناور
میتوانید با ضربه زدن روی کیبورد کوچکش کنید و به سایز کیبورد آیفون دربیاوریدش و به هر کجای صفحه که خواستید بکشیدش. واقعا عالیست –از معدود جاهاییست که اپل چیزی از سیستم عامل کروم یاد میگیرد.
عالیست به این خاطر که میتوانید آن را به یک سمت صفحه ببرید و با استفاده از قابلیت سوایپیِ QuickPath و با کشیدن فقط انگشت شست روی حروف تایپ کنید. این قابلیت زمانهایی که آیپد را در دست گرفتهاید تایپ را بسیار راحتتر میکند.
اما دلیل اصلی عالی بودن آن، تایپ کردن در حالتی است که یک سوم صفحه بیخودی توسط کیبورد اشغال نشده است. حال آنکه اغلب برنامههای کیبورد بخش زیادی از محتوای صفحه را به خود اختصاص میکنند.
بد: انتخاب متن پیشرفته
اپل تمام تلاشش را کرده است تا تعامل با متن در بهترین شکل خود باشد و به نظر میرسد هدفش سرعت بخشیدن به کار باشد. روش کار به این صورت است که با لمس یا کشیدن انگشتتان روی متن و گذاشتن جانما (Cursor) در جای موردنظر، متن را هایلایت کنید یا کلمهای اضافه کنید و یا هر چیز دیگری. البته حرکتهای خاصی هم با استفاده از سه انگشت در نظر گرفته شده، مثل کات و پیست کردن.
در تئوری، اینکه به آیپد اعتماد کنیم تا تمام کارهایی را که میخواهیم با متن انجام دهد، زیباست. اما در عمل، کاملا غیرقابلپیشبینی و به نتیجه رساندن کار سخت است. چه زمانی باید جانما را حرکت دهیم و چه زمانی باید متن انتخاب شده را؟ حتی بعد از چند ماه استفاده روزانه از آیپد هم فهمیدن این مسئله سخت است.
یک ترفند پیشرفته: حرکتهای سهانگشتی را فراموش کنید و ضربه زدن سه انگشتی را یاد بگیرید. این کار منوی پاپآپی را برای شما ظاهر میکند که کار با آن بسیار راحتتر است.
خوب: اپلیکشن مدیریت فایل جدید و قویتر
وقتی اپل درگاه USB-C را به iPad Pro آورد، همه با خودشان به این میاندیشدند که این درگاه برای کارهای دیگری جز شارژ کردن هم مفید است. با iOS 12 کارهای کمی بود که با این درگاه میشد انجام داد.
با آمدن ایپد OS این درگاه اجازه یافته است که کارهای بیشتری انجام دهد و کاربردیترین آنها در اپلیکیشن Files است. حالا با این ویژگی میتوانید USB به آیپد وصل کنید و حتی بدون سرزنش کردن سیستم عامل آن را از آیپد جدا کنید.
علاوه بر این، اپل کارهای بیشتری هم انجام داده: ستون جدیدی برای مشاهدهی مشخصات فایلها اضافه کرده، کار با سرورهای خارجی بهتر شده است و بالاخره به شما این اجازه را داده است که فایلهای داخلی را سادهتر مدیریت کنید.
سافاری هم مجهز به دانلود منیجر بهتری شده است که میتوانید تقریبا همه نوع فایلی را دانلود کنید و نه فقط فایلهای محدودی که iOS به شما اجازه دانلودشان را میداد.
خوب: حالت تاریک
اپل نهایت دقتش را صرف کرده تا این ویژگی به بهترین شکل خود باشد و بسیار بیشتر از یک تبدیل سادهی سفید به سیاه باشد. با راهاندازی سیستمعامل جدید از تعداد اپلیکیشنهایی که حالت تاریک را پشتیبانی میکنند به وجد خواهید آمد –حتی اگر هنوز در کمترین تعداد خود باشند، باز هم بیشتر از انتظار است.
نکتهی جالب قضیه آنجاست که میتوانید مانند شیفت شب یا Night Shift آن را زمانبندی کنید. حالت تاریک تنها یک ترند نیست و واقعا یک تکامل هوشمندانه است. ترندهای رابط کاربری کم نبودهاند و عمرشان هم کوتاه بوده، اما به نظر میرسد حالت تاریک ماندگار خواهد بود، فقط هم به این خاطر که در شب تماشای نمایشگر را واقعا بهتر میکند.
خوب: اپلیکیشن عکس
اپلیکیشن Photoes یک قدم به جلو برداشته است و اگرچه گزینههای ویرایش چندان تغییر نکرده است اما کار با آن بسیار راحتتر و بهتر از قبل شده است. امکان جدید اپلیکیشن این است که حالا میتوانید تمام ویرایشها را به همان شکل روی ویدئو هم انجام دهید.
احتمالا با الگوریتمی که اپل برای چیدمان بهترین عکسهایتان در تایملاین جدید استفاده میکند کنار نیایید و کمی برایتان غریب باشد، اما سعی کنید به آن عادت کنید. بعد از گذشت مدت زمان طولانی احتمالا تعداد عکسهایتان بسیار زیاد شود و اینکه اجازه دهید هوش مصنوعی اپل آنها را برای شما مرتب کند، ارزشش را دارد.
بد: باگها
امسال برای نسخههای بتا سال پرباگی بود. باز هم لازم به ذکر است، بهتر است آپدیت نهایی را بر مبنای نسخههای بتا قضاوت نکنید، اما به هر حال خودتان را برای ایرادات عجیب و غریب آماده کنید. به نظر میرسد اپل برای همزمانی با انتشار iOS 13.1 تصمیم گرفته ایپد OS را کمی زودتر منتشر کند –که البته خود iOS13.1 نیز به خاطر باگهای زیاد iOS13.0 با عجله منتشر شد.
بیشتر بخوانید: همه چیز دربارهی اپل آرکید؛ سرویس بازی اشتراکی اپل
خوشبختانه، به نظر میرسد فاجعهترین باگها (مثل پاک شدن اطلاعات در iCloud) به طور کامل برطرف شدهاند. اما احتمال قفل شدن و بسته شدن بعضی اپلیکیشنها همچنان وجود دارد. کمی صبر کردن در نصب ایپد OS ضرری ندارد و توصیه میشود.
بقیه چیزها: بسیار عالی!
قابلیتها و ویژگیهای بسیار بیشتری هم در ایپد OS وجود دارد که میشود دربارهشان صحبت کرد. مثل محافظ امنیتی جدید اپل که کار شناسایی هویت شما برای ردیابی را، چه برای اپلیکیشنها و چه برای وبسایتها بسیار سختتر کرده است. و بسیار مشعوفکننده است که بالاخره اپل این امکان را به ایپد OS اضافه کرده است که با فشار ممتد روی آیکون بلوتوث و وایفای به قسمت تنظیمات آنها هدایت میشوید.
با همه این اوصاف، معایب و مزایایی که در این مطلب برشمردیم، نظرات کارشناسان در بررسیهای اولیه بوده است. تجربه ثابت کرده کاربران بازخوردهای خاص خودشان را دارند و در آینده نزدیک باید دید اپل چقدر موفق به جلب رضایت کاربرانش شده است.