اگر مقاله فیلمهای بر اساس واقعیت سال 2020 را مشاهده کرده باشید، احتمالا میدانید که یکی از فیلمهای منتشر شده امسال یعنی فیلم «سرجیو»، از داستان واقعی دیپلمات معروف سازمان ملل برگرفته شده است. به همین خاطر تصمیم گرفتیم که به بعضی از نکات داستان فیلم Sergio بپردازیم و برخی از حقایق آن را آشکار کنیم.
آیا فیلم Sergio شبکه نتفلیکس بر اساس مستند سال 2009 شبکه اچبیاو (HBO) ساخته شده است؟
در حالی که درباره داستان فیلم Sergio تحقیق میکردیم، متوجه شدیم که تا حد زیادی سازندگان این فیلم از مستند ساخته شده توسط شبکه اچبیاو که در سال 2009 میلادی پخش شده بود، الهام گرفتهاند. هم فیلم جدید نتفلیکس و هم مستند ساخته شده توسط اچبیاو، هر دو توسط گرگ بارکر کارگردانی شدهاند. فیلمنامه فیلم Sergio که به تازگی منتشر شده، توسط کریگ بارتن نوشته شده است که در گذشته فیلمنامه فیلم «باشگاه خریداران دالاس» را نوشته بود. البته علاوه بر آن مستند، این فیلم از کتاب «تعقیب شعله» نوشته سامانتا پاور هم الهام گرفته است.

دقیقترین قسمت داستان فیلم Sergio که بیشترین شباهت را به واقعیت داشته، کدام قسمت بوده است؟
در داستان فیلم Sergio درحالی که سعی شده اکثر بخشهای فیلم به واقعیت نزدیک باشد، احتمالا بتوانیم بگوییم واقعیترین و دقیقترین سکانس اثر همان لحظهای است که فیلم شروع میشود. ما در آن سکانس میبینیم که دیپلمات سازمان ملل یعنی سرجیو ویرا دی ملو (با بازی واگنر مورا) پشت میزی نشسته و در حال ضبط پیامی ویدیویی برای خوشآمدگویی و تحت تاثیر قراردادن افراد استخدامی جدید است. میتوانید ویدیو اصلی این لحظه را در واقعیت مشاهده کنید که سرجیو ویرا دی ملو دقیقا پیامی با همین مضمون و کلمات را ضبط میکند. در آن زمان، دی ملو بهعنوان کمیسر عالی حقوق بشر فعالیت میکرد. او در آنجا به اهمیت کار در این زمینه و در این پست تاکید میکند. سکانس از فلشبکها و فلشفورواردهایی استفاده میکند که لحظات برجستهای از زندگی دی ملو و کارش را در کامبوج، تیمور شرقی، اندونزی و در نهایت عراق نشان میدهد. با این وجود، این تنها سکانسی نیست که فیلم جملههای دی ملو را کلمه به کلمه نقلقول میکند.
آیا سرجیو ویرا دی ملو، هنگامی که واسطه قرارداد صلحی در اندونزی شده بود، با کارولینا لاریرا ملاقات کرد و با او آشنا شد؟
بله، در حالی که در حال تحقیق درباره داستان فیلم Sergio و تفاوتش با موارد غیرواقعی آن بودیم، به این نکته دست یافتیم که این قضیه درست است که مشاور اقتصادی آرژانتینی سازمان ملل یعنی کارولینا لاریرا که در فیلم توسط آنا دى آرماس به تصویر کشیده شده، با سرجیو ویرا دی ملو زمانی که او بهعنوان واسطه قرارداد صلحی میان دولت اندونزی و شورشیان فعالیت میکرد، آشنا شده است. در دنیای واقعی، لاریرا در آن زمان 29 ساله و دی ملو 53 ساله بوده و دو فرزند بزرگ داشته است. عشق آن دو به هم باعث شد دی ملو تصمیم بگیرد تا به ازدواج خود خاتمه ببخشد. با این وجود، باید این نکته ذکر شود که او و همسر قبلیاش یعنی آنی بهصورت رسمی از هم طلاق نگرفتند اما حدود دو دهه از هم جدا بودهاند. کارولینا لاریرا و سرجیو ویرا دی ملو در پاریس بیش از سه سال با هم زندگی کردند. بر اساس گفتههای لاریرا، آنها نامزد شدند و تصمیم گرفتند تا بعد از ترک بغداد ازدواج کنند. واقعیتی درباره سرجیو این نکته را تایید میکند که کارولینا لاریرا بعدها توسط برزیل بهعنوان “همسر اتحاد مدنی” سرجیو ویرا دی ملو شناخته شده است. این چیزی است که کارولینا هم در وبسایت شخصیاش تاکید کرده است.

آیا در زمان بمبگذاری، کارولینا لاریرا در هتل کانال بغداد حضور داشت؟
بله. براساس داستان فیلم Sergio ، در واقع در آن زمان کارولینا لاریرا که در هتل بوده، نوشتن گزارشی را در رایانه خود آغاز کرده بود که بمبگذار انتحاری با یک کامیون بزرگ به ساختمان هجوم میآورد. آن انفجار خسارت بزرگی را به هتل وارد میکند و بسیاری از همکاران لاریرا را زیر آوار دفن میکند و جان آنها را میگیرد.
آیا کارولینا در واقعیت سرجیو را که در زیر آوار گرفتار شده، پیدا میکند و با او سخن میگوید؟
بله، چیزی که در فیلم نتفلیکس دیدیم، در داستان فیلم Sergio ، کارولینا دقیقا سرجیو را درحالی که زیر فرش و مبل دفنشده و گیر افتاده پیدا میکند. او سعی میکند چند بتن را جابجا کند اما توفیقی نمییابد و فایدهای ندارد. او در وبسایت شخصیاش تعریف میکند که پس از اینکه سرجیو به او گفته درد زیادی را تحمل میکند و نمیتواند خودش را رها کند، حرفهای عاشقانه و آرامبخشی به هم زدند. قبل از اینکه مدت زیادی بگذرد، کارولینا را بهزور از آنجا بیرون میبرند. او میگوید که سعی کرده به آنها توضیح دهد که سرجیو چه کسی بوده و کجا گرفتار شده و زیر آوار مانده اما ظاهرا برای بیرون آوردن او از آنجا فوریت و عجلهای نبوده است. ظاهرا او هم از بازگشت به ساختمان منع شده بود.
آیا سرجیو هنگامی که زیر آوار بود، زندگی گذشتهاش را به خاطر میآورد؟
براساس داستان فیلم Sergio این شاید خیالیترین بخش فیلم نتفلیکس باشد. گرگ بارکر و کریگ بارتن، کارگردان و نویسنده فیلم، سعی داشتهاند تا تصور کنند در آن لحظه که سرجیو زیر آوار در حال مرگ بوده، به چه چیزهایی فکر میکرده است. آنها بالاخره به این ایده رسیدند که گزیدهای از خاطرات و پشیمانیهای دی ملو را در آن صحنه بازتاب کنند. با وجود این، مشخص نیست که در آن زمان در واقعیت در کنار تنهایی و دردی که تحمل میکرد، چه فکرهایی از سر او میگذشت.
ما همچنین میدانیم که علاوه بر صحبتهای کوتاه با نامزدش یعنی کارولینا لاریرا که او را در حال مرگ پیدا کرده بود، سرجیو با مرد دیگری که قصد نجاتش را داشت هم گفتوگویی داشته است. دی ملو به آن مرد که یکی از گروهبانان ارتش آمریکا بوده، گفته بود که نگذار آنها سازمان ملل را از عراق بیرون کنند، نگذار که ماموریت شکست بخورد. اگر بخواهید جزییات دقیقتری از او و این قضیه بهدست آورید احتمالا باید کتاب «تعقیب شعله» سامانتا پاور را بخوانید.

برای چه مدت سرجیو ویرا دی ملو زیر آوار گیر کرده و گرفتار مانده بود؟
باتوجه به داستان فیلم Sergio ، تخمین زده میشود که سرجیو حدود سه ساعت بعد از حمله در آن حالت زنده مانده است و در نهایت تسلیم مرگ شده است. کارکنان درحالی که تلاش میکردند او را بیرون بیاورند، به او آب میدادند اما نتوانستند او را نجات دهند. کارولینا لاریرا باور دارد که تلاشها برای نجات دی ملو کافی نبوده است. مستند شبکه HBO درباره این مورد توضیح بیشتر و دقیقتری ارائه داده است که اگر بخواهید، میتوانید آن را تماشا کنید.
آیا گیل لوشر از حمله صورت گرفته جان سالم به در برد؟
بله. در تحقیقاتی که درباره میزان واقعی بودن فیلم سرجیو انجام شده، میتوان تایید کرد که گیل لوشر در واقعیت دچار چندین جراحت شد اما توانست از حمله جان سالم به در برد. داستان فیلم Sergio به ما میگوید که او همراه سرجیو ویرا دی ملو در آنجا گیر افتاده بوده اما برخلاف دی ملو که نتوانست زنده بماند، او زنده ماند اما با جراحتهای شدیدی روبهرو شد و دو پای خود را از دست داد و روی چهره و بدنش زخمهای بدی به یادگار ماند.
چند نفر در حادثه بمبگذاری انتحاری جان خود را از دست دادند؟
طبق چیزهایی که گفته شده و داستان فیلم Sergio ، حداقل 22 نفر در آن حادثه در بعد از ظهر 19 اوت 2003 در بغداد جان خود را از دست دادند. بیش از 100 نفر دیگر هم زخمی شدند.
آیا حمله 19 اوت سال 2003 تنها حمله بمبگذاری انتحاری صورت گرفته به مرکز سازمان ملل در بغداد بوده است؟
آن حمله که ابومصعب الزرقاوی، رهبر القاعده، مسئولیتش را قبول کرده، تنها حمله صورت گرفته نبوده است. بلکه در 22 سپتامبر 2003 یک بمبگذاری انتحاری دیگر در هتل کانال بغداد، پایگاه سازمان ملل در عراق انجام شد. در آن بمبگذاری، یک پلیس عراقی و خود بمبگذار کشته و 19 نفر دیگر از جمله کارکنان سازمان ملل زخمی شدند.